Иво Живков, Ivo Jivkov,

Безплатен ли е безплатния грим? Какво е Flash Make-up (Флаш мейкъп)?

Читателите на моя блог често ме питат защо някои гримьори работят безплатно, а други искат пари? Смятам с редовете по долу да дам яснота по този въпрос.

Флаш мейкъп – буквално преведено е бърз грим. Прави се за от 5 до 15 мин. набързо, несъвършенно и некачествено, но пък даващ обща представа за цветовете и стила, който може да използвате. Извършва се обикновено безплатно при презентации и лансирането на нови продукти, за да можете Вие да се запознаете, изберете и закупите Вашите цветове за сезона. Целта му е Вие да уточните подходящата за Вас покривност и консистенция на конкретния продукт. И те да са съобразени с конкретните нужди на кожата Ви. Естествено този грим може да се прави от бюти консултанти – съвременната дума за продавачи на козметика. От тези хора се изисква само да поставят продукта на лицето Ви и са без никакво образование по грим, а процедурата често некоректно за клиента се нарича – професионален грим.

Подобно на промотърите предлагащи да опитате нов саллам или кисело мляко в супермаркета. Макар, че са облечени с готварски престилки и шапки тези хора не са готвачи, не са специалисти по хранане – те са просто „промоутъри“. Хора, които предлагат нова стока или артикул в „акция“ за да бъде закупен от клиента.

Същото ще видите и на т.нар. „острови в МОЛ-а“ Момичета наети на час да правят прически с маши – преси, които продават. Тези хора не са фризьори, те са промоутъри. Освен да ви изгорят косата Ви и да ви направят „Фолк – дива“ евтино издание, от тях нищо друго на трябва да очаквате. Така е и с Бързия грим продаващ спиралите, сенките и гланца за устни.

В резюме, това е грим, целящ да опитате цветовете или продуктите подобно на тестването на парфюм (пръскат Ви малко парфюм да го опитате). Извършва се безплатно!!! Обикновено и толкова струва!

Затова гримьорите както и фризьорите взимат пари за услугата която извършват – защото те работят само за Вас и Вашия външен вид, а на промоутърите се плаща заплата или се наемат на час за да представят конкретен продукт. Надявам се след тези редове да е ясно защо нещо струва парите си а друго се предлага – безплатно!

Реклами

Едно мнение за “Безплатен ли е безплатния грим? Какво е Flash Make-up (Флаш мейкъп)?

  1. Абсолютно точна статия! Много правилно определение за бюти консултант- продавач на козметика. Обикновено в обявите за работа на подобна позиция, мениджърите търсят бюти консултанти с опит в сферата на грима, но това няма нищо общо с професията професионален гримьор! Назначават ви за продавачи на скъпа козметика и от вас се изиска само да тествате дадената козметика при желание от страна на клиента! Поради тази причина, не желая да започна работа в подобен магазин в мола ( например), защото там няма да се нуждаят от моите умения на професионален гримьор, а от уменията ми да продавам козметика! Такива обяви подлъгват професионалните гримьори и като започнат работа на такава длъжност си мислят, че ще гримират- да ама не съвсем. Много бих искала да работя като гримьот, това ми е мечта, но е трудно и има много малко обяви за подобни позиции. Пиша това ,защото много мои колеги се подлъгват и си фантазират някои неща,но обикновено след това се разочароват.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s