Абитуриентски грим 2

Текст: Иво Живков – професионален гримьор

Работя като професионален гримьор и един път годишно (само за около месец) всичко се променя. Настъпва „абитуриентският период“.
В следващата статия ще се опитам да отговоря на въпросите, които най-често вълнуват абитуриентите.
Опитът с публикуваната статия за Сватбен грим показа, че клиентите, които са прочели статията идват значително по-подготвени и бързо се ориентират в своят избор на грим.
Убеден съм, че хората днес трябва да намират бързо и лесно отговори на своите въпроси.
Всичко написано по-долу е плод на дългогодишна работа. Ще откриете важни отговори на Вашите въпроси.
Кои са най-често задаваните въпроси за абитуриентския грим?

 • Какво е абитуриентският грим, по какво той се отличава от останалия?
 • Защо той трябва да се прави от професионалист?
 • Необходимо ли е да се прави пробен грим?
 • Кога или колко по-рано трябва да си запиша час за грим?
 • Как може да си резервираме място и да сме сигурни, че ще ни гримирате?
 • Може ли да дойдете на място?
 • Преди или след прическата?
 • За колко време се прави грима?
 • Колко струва гримът?
 • Защо е платен пробният грим?
 • Защо има безплатен пробен грим по магазините?
 • Скъп ли е грима?
 • Често срещани грешки и проблеми
 • Практични съвети
 

 

Какво е абитуриентския грим, по какво той се отличава от останалия? Основният акцент при абитуриентския грим е да се търси хармония между стила и цвета на тоалета, и индивидуалността на момичето. Образът и идеята на самата абитуриентка за това как тя иска да изглежда и мнението на околния сват (майка, лели, приятелки) за това как тя трябва да изглежда.
 Защо трябва да се прави от професионалист?

Трайност е първият компонент, който трябва да се вземе в предвид.
Абитуриентският грим трябва да издържи минимум 6-8 часа в перфектен вид. С добавяне на пудра и гланц след 6 ч. може да има устойчивост 12 часа. Именно това налага той да се направи от професионален гримьор. Професионалистът може да прецени вид на кожата, цвят на кожата, цветови тип, пропорции на лицето и на тази база да избере и да постави продукти, които да гарантират устойчивост и красота в продължение на часове.
Технически – гримът трябва да е съобразен и с фото и видео заснемане, така че това е една от най-важните характеристики на този вид грим. Днес се произвеждат гримове, които отговарят на техническите изисквания на цифровата телевизия и цифровата фототрафия. Гримът ще стои приблизително 12 часа на лицето, но снимките и видео-материала с лицата Ви остават завинаги. Имайте това в предвид.

 Необходимо ли е да се прави пробен грим?
 
Да, специално за абитуриентския грим ние не работим без пробен. В денят на абитуренстката имаме около 30 -40 мин. за да го направим. Нямаме време за уточнения и прмяна на стратегията. Тя е предварително уточнена на пробния грим и е направена дигитална снимка. Това ви гарантира същия грим и не ни губи времето. А то е ценно и за двете страни.
Основната причина поради която се прави пробен грим при абитурентите е да се уточнят параметрите на гирима които те искат. Казано по друг начин какъв грим точно искат.
Това е най- големия проблем.
Понякога това което искат клиентите са 3-4 типа грим един върху друг (поне това се получава на практика).
Пример: –  Искам опушен грим с котешки очи, дръпнати на страни с черна очна линия – цитат на клиентка.
До тук за един професионален гримьор чува поне шест вида грим.
Пример:
Опушен грим – в опушения грим няма черно – дори като линия  (той за това се нарича  опушен). Той е тъмен от единия край на окото до другия и няма издължаване той по-скоро окръгля окото – не го издължава.
Котешки очи – е поетично и метафорично казано,  но под него могат да се крият различни типове  и техники грим
Дръпнати на страни – може да означава че тъмните сенки може да са нанесени в външната 1/3 от окото, но може да означава и поставянето на специфични изкуствени мигли които постигат същия ефект. И това не е всичко… може също да означава специфичен тип вежди които издължават окото.
Трябва да се има предвид че професионалния грим  видоизменя в голяма степен лицето на модела (абитурентката). Важно е самата абитурентка  да се види как ще изглежда предварително, да се хареса, за да се чувства удобно и комфортно с грима.
Всеки има представа за грима, но много често може да има и изкривена представа.
 
 Кога или колко по-рано трябва да си запиша час за абитуриентски грим?

Колкото по-рано, толкова по-добре. Защото така ще фиксирате час които ви е удобен на вас. В противен случай ще ви дадем първия възможен час.
Пример: на 24 май в 13 ч. е удобния за вас час. Но ако вече е зает ще ви дадем в 15.30 ч. – първия възможен. Правото е на първия записъл се.
 
Как може да си резервираме място и да сме сигурни, че ще ни гримирате?

Фиксирането на час става след като сме направили пробния грим. И капариране на половината от цената на грима.
 
Можете ли да дойдете на място?

Не, обикновенно в абитурентския период това е невъзможно.
Гримьорите са стационирани на едно място.
 
 Кога се прави гримът?! Преди или след прическата?

Принципно, гримът се прави след прическата! Питайте фризьорът си колко време му е необходимо (понякога прическата отнема 30 мин. до 2 ч. и 30 мин). След  това запишете часа на гримирането. Но абитуренския претоварен период можем да правим всякакви компромиси.
 
За колко време се прави гримът?

Около 45 минути са напълно достатъчни! – Оставете си час!
 
 Колко струва?

Пробен грим – /80.00 лв.
Абитурентски  грим – 100.00 лв.
Изкуствени мигли – 15.00 , 25.00 и 60.00 лв. (в зависимост от миглите)
Грим за мъже – 40.00 лв.
 
Защо е платен пробният грим?

Защото това е работа в която се изисква сложна преценка и умения които се учат дълго с много усилия и платено. Няма професионалист които да прави безплатен пробен грим. Ако има тъкъв то със сигурност трябва да се усъмните в твърдението „Професионален”…
Често усилията които влагаме в пробния грим са повече и ни натоварват повече от колкото самия грим. Практически това предсталява консултация по грим която обикновенно струва 150.00 лв.
 
 Защо има безплатен грим по магазините?

Защото това е грим които се прави от бюти консултанти – продавачи на които основната цел е да ви демонстрират цветовете, за да ги опитате и за да си ги купите. Те са обучени да правят Flash make – up – грим за 5 до 15 мин. който да ви покаже цветовете и да ви насочи към покупка на гримвете които предлагат. Това не ви гаранитира перфектен грим.
Важно!!! Притежаването на кутийките с гримоме не ви гаранира добър професионален грим върху лицето.

 Скъп ли е професионалният грим?

Вие преценете това?!
Купуването на продуктите за грим на най- достъпната марка (фондьотен, пудра, коректор руж, сенки, спирала, моливи, гланц) ще ви отнеме скромните 150.00 лв. и то в най-добрия случай.
При луксозните марки само една кутийка с грим може да ви струва 250.00 лв. – Guerlain
Или един фондьотен може да струва 300.00 лв. – La Prairie.

 Често срещани грешки и проблеми

Често веждите са коригирани лошо, налага се да се оправят.
Често абитурентките  имат неправилни навици на гримиране, които реално ги загрозяват, но те са свикнали с тях…
Често има съпротиви към използването на фондьотен като основа на грима – а без него професионалния грим е просто невъзможен.
Често се налага да се поставят изкуствени мигли – това е нещо, което трябва да се види на пробния грим. Има изключително много типове изкуствени мигли. От нежни и почти незабележими до артистични с камъни „Сваровски” пера и т.н.

Цветовете червило също са  могат да се различават от ежедневното червило.

Ако сте се гримирали само на абитуриентския бал или изобщо не сте се гримирали, “гримът Ви” може да се окаже голямо приключение!!!

Пример: Всеки ден се обличате, но не всеки ден сте с официална дизайнерска рокля.
Казано метафорично гримът е облекло за лицето Ви.
Ако сте с романтична рокля нормално е и грима (и прическата) да са в ромонтичен стил.

 Практически съвети

1. Уточнете тоалетът си, какъв стил да е той? Стилът на тоалета е основополагащ за цялата Ви визия и от него започва всичко.
2. Вижте аксесоарите си като: обувки, чанти, колани, бижута… всички те Ви подкрепят допълнително и са изключително важни за цялостната Ви визия.
3. Уточнете прическата си с фризьор и си направете пробна такава. При разговора с фризьора ще уточните Вашата идея за прическа и цвят, но може да разберете, че нямате достатъчно коса за този вид прическа, а може типът Ви коса, а и предни третирания да не позволят драстични промени. Ще трябва да се съобразите с наличното и възможното. Ако пък искате нещо, което изисква повече коса, може да сложите допълнително такава. А за това също се изисква време. Имайте го в предвид.
4. Уточнете гримът си с гримьор и си направете пробен грим. По време на пробния грим заявете ясно какво точно търсите като ефект, стил. Обикновено гримьорът (ако е истински) държи да види тоалета като стил и като цвят. Това е времето да кажете точно какво искате и какво не. Тук подобно на фризурата може да се окаже, че искате грим, който не отива на лицето Ви като стил, форма, анатомия, дори цвят. От опита мога да кажа, че това е момента, в който разбирате за някои противоречиви и несъвместими едно с друго желания.
Например: Искам гримът ми да е лек, но ако може да съм с очертани с черно очи и черни сенки… няма такъв лек грим…
В този сеанс може да се окаже, че цветът на косата Ви не е подходящ (и се налага да направите корекция при фризьора).
Може да имате неравномерни, криви, скъсени, прекалено тънки или прекалено дебели вежди които трябва да се коригират.
Може да си изберете изкуствени мигли, защото красивите естествени мигли са истинска рядкост, дори когато си на 18г.
Често момичетата блондинки си избират гримът на Наоми Кембъл. Със сигурност гримьорът ще може да направи същия грим, но имайте в предвид, че няма да изглежда по същия начин, дори ако сте прекарали месец в солариум. Посещението при гримьор може да Ви обърне внимание и на други проблеми с кожата на лицето, които изискват намесата на козметик или дерматолог.
Изобщо, ако искате да изглеждате добре, премерено и с вкус, трябва да се посветите на това истински. Иначе вероятността да сте една от многото безвкусни и стандартно изглеждащи абитуриентки е наистина голяма. Не се превръщайте във “визуални клонинги” – Светът цени оригиналите !!!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s