По грима ще ги познаете

 
 
Текст: Иво Живков
Художник: Златка Шеткова 
Статията е публикувана в списание “BEAUTY” – брой 8 от 1999г.
 
  
Водещи психолози твърдят, че по външния вид можете да разберете всичко за един човек. И това е така. По грима също можете да се ориентирате много точно. По картинката, която жената сама рисува по лицето си, можете да прочетете всичко за нея. Достатъчно е само добре да я погледнете!
Предлагаме Ви шест типажа. Приликата с действителни лица е случайна и непреднамерена, но не се учудвайте, ако някоя от долуописаните дами работи на бюрото срещу Вас или Ви сервира кафе.
Предварително моля хората с фино естетично чувство да вземат своите успокоителни капки преди четене!
 
 
Хищницата
 
ХищницатаТя е готова по всяко време на денонощието. Готова за нови завоевания. Дори в три през нощта, тя е последният вик на модата. С прическа, грим и в облак от съблазнителен парфюм – винаги съблазнителен.
Тези жени са винаги на ход. Знаят какво искат от живота и винаги го получават. А то е само любов и то: “тази любов, дето всичко си има”. Платоничните глупости не я вълнуват. Обикновено заема отговорни постове, така че това й позволява да си играе с мъжете като с малки котенца. Мачка ги, целува ги, гушка ги, а когато котенцата не слушкат. може да ги хване за опашката и да върти над главата си.
 
Можете да ги срещнете в “спешното отделение”, но винаги в онези кабинети, където мъжете непременно трябва да си свалят панталоните. Очите им се уголемяват и светят като сапфири, когато със смъкнат панталон трябва да обясните как сте пипнали “тази” болест. Точно в този момент са благодарни на Флеминг, че откри пеницилина; на себе си, че са учили медицина и на Господ, че е сътворил такива добри екземпляри – мъже.
 
Как ще ги познаете?
Гримират се съвършено, но ярко. Винаги поставят фондьотен и пудра, винаги очертават очите си с молив, а по-артистичните – с очна линия. Сенките са задължително ярки: сини или зелени, много често – перлени. Почти винаги прекаляват с ружа. Червилото – винаги ярко и на мястото си. Склонни са да носят изтънчено дантелено бельо (често пъти – червено) под прозрачна престилка, в ансамъл с червени лачени обувки.
Как да подходим към тях?
Ако сте мъж – нямате никакъв шанс! Ако тя се намира на 2-3 метра от Вас, вече Ви действа опияняващият наркотичен и съблазнителен парфюм. Точно в този момент с много мъжка воля можете да се измъкнете от капана. Но правите точно обратното – приближавате се, за да усетите по-силно аромата и вече сте вътре. На 1 метър от нея сте буквално парализиран, с омекнали колена. На 70см… Тя може да прави с Вас… всичко.
Ако сте жена – не се страхувайте! Тя обикновено е добра приятелка и дава добри съвети как да се оправяте с мъжете. Ако нямате самочувствие, можете напълно да й се доверите. Тя ще промени прическата и грима Ви, така че всички мъже ще Ви забелязват.
 
 
 
Натуралната
 
Макар, че е на четиредесет, тя се изживява като мома, тръгнала с менците за вода. Кръшна, яка, никаква работа не й се опира. Тя не е от ония фльорци, дето си скубят веждите и се мажат с грим. Едно цвете зад ухото й е достатъчно. На нея Господ й е дал хубост – селска хубост.
По какво ще я познаете?
Никога не ползва крем за лице или за ръце, никакви сенки, спирали и т.н. Не коригира веждите си и често те са рунтави и сключени. Никога не си е правила кола маска. Това, което Господ й е дал, е за красотата. Така знае тя. Така, че тя се радва на натуралната си растителност, която обикновено е обилна. В градски Натуралнатаусловия поставя алено червило, с което по-добре подчертава разкошните си черни мустачки: „Че не всяка жена има мустаци, я!“ Обикновено сплита косата си на дебела плитка, която пада по раменете отпред до широката й гръд. Никога не вапцва косата си с боя. Така правят само развалените жени. Дезодоранти и парфюми не употребява. Тя ползва само домашен сапун в събота, когато ходи на баня, а косата си мие с хума. Така знае от баба си, а тя – от своята баба.
Как да подходим?
Ако сте мъж, овчарин или хайдутин, това е Вашият тип. И ако не си вършите работата, дето е… „мъжката работа“, ще Ви погне с ръжена.
Ако сте градска женица – само я слушайте и се възхищавайте на тази мъжка жена – друго не можете да направите.
 
 
 
Изисканата
 
Това е Тя – Жената от висшата мода. Прави впечатление навсякъде, където влезе. Непрекъснат обект на внимание, тя има свой собствен, неподръжаем стил. Обикновено работи като дизайнер на облекло, интериори и витрини, най-често има галерия за изящни изкуства.
По какво ще я познаете?Изисканата
Тенът на лицето е перфектен, като китайски порцелан. Ползва високопокривен, емайлиращ фондьотен и копринена пудра. Веждите и очите са силно подчертани. Сенките за очи обикновено са тъмни: кафяви, сини, с вид на скъпо кадифе за вечерна рокля. Устните са очертани, драматични, интензивни, предимно в бордо и английско червено. Миглите й излеждат безкрайно дълги, с богато количество туш. Маникюрът е в тон с червилото – тъмен, подчертаващ дългите й пръсти. Ползва много и богати аксесоари, предимно гривни, обеци, колиета и брошки. При нея всичко е богато, силно и интензивно, но изглежда естествено, интригуващо и никога в повече. Парфюмът й се описва с една дума – впечатляващ.
Как да подходите?
Ако сте мъж, трябва да сте художник или колекционер. За да я спечелите, трябва да се държите като меценат, оценяващ високо нея и нейното изкуство.
Ако сте жена, ще научите от нея, че животът е изкуство, че той е много по-богат и не се свежда до яденето, пиенето и чалгите. Нейната компания е вече едно богатство. Ако тя Ви оцени като жена, можете да сте сигурни, че сте произведение на изкуството.
 
 
 
Неосъществената звезда
На пръв поглед тя е истинска Звезда. Кара червен кабриолет, облича се в черно, носи тъмни очила. Винаги в ръцете си носи рекламни пликове на YSL, CHANEL, DiOR. Страхотно обича да показва, че пазарува от скъпи магазини. В действителност обаче рядко пазарува. Просто разнася пликовете, които има от стари покупки. Поради някаква своя вътрешна неудовлетвореност обича да разказва колко много звезди и известни личности познава. Със сигурност познава Аня Пенчева и Стефан Данаилов, друг е въпросът дали те я познават. Като студентка в строителния техникум е участвала във филма “Пътят към София”, като осемнадесетото борче вдясно. От този момент тя е сигурна, че съдбата й е отредила участта на звезда.
Как ще я познаете?
Никога не поставя фондьотен. Предпочита само коригираща база, колкото да прикрие уморения си тен. Пудра почти не ползва, но има – скъпа при това. Никога не коригира сенките под очите си, разчита на тъмните очила. Рядко слага сенки за очи, разчита черния молив, който често е силно размазан. Очертава устните си с тъмнокафяв молив, който се вижда отдалече и слага много по-светло прозрачно червило. Почти винаги то е изтрито в средата на устните. Смята, че това я прави по-секси и това наистина впечатлява шофьорите на TIR по международните магистрали. Те винаги си задават въпроса: как червилото се е изтрило в центъра и е останал само контурът?! – И тази мисъл силно ги възбужда.Неосъществената звезда
В нея почти всичко е изкуствено. На първо място – зъбите. Не може да си Звезда без порцеланова усмивка. Изкуствени мигли, добавки в косата, силикон в устните. Има известни колебания за бюста. Но може ли Звезда без силиконов бюст ?! Много често работи като съдържателка на фитнес, антицелулитен или козметичен салон. Често се представя за дизайнерка. Защо ли? Защото по този начин може да клюкарства, сплетничи и да обсъжда интимния живот на своите приятелки. Как иначе може да се наслъждава на това, че има дебелани, на които да се перчи с тънките си крачета, подчертани от неприлично къса пола. Събирайки им неприлични суми, обещавайки им манекенски вид.
Как да подходим?
Ако сте мъж или войник или шофьор на камион, това е Вашата звезда, тя е Вашият идеал. Но тя ще Ви отблъсне, защото стоите твърде ниско в нейната класация. Обикновено преследва по-млади и по-интелектуални мъже от нея. Склонна е дори към неприлични сексуални намеци. Бедата е в това, че по-интелигентните мъже забелязват бримката на чорапа й, която тя носи от десет дни, усещат нечистоплътен мирис, различен от ALLURE – шишенцето, което тя размахва непрекъснато. Виждат и порцелана, и силикона, и си търсят нещо не чак толкова звездно, но истинско.
Ако сте жена – внимавайте! Склонна е да свали мъжа Ви, просто за да Ви покаже, че може. Никога не й доверявайте интимният си живот – тя ще го разкаже на всички, докато си лакира ноктите.
 
Изтънчената
На пръв поглед е много семпла, почти не можете да забележите грим по лицето й. Дрехите са класически, предимно костюми. Мъжете и жените не си дават сметка защо я харесват. Във всеки случай тя силно ги Изтънченатареспектира. При нея всичко е на място. Никога не прекалява с излишните бижута и свети със свой собствен блясък. Силно магнечична личност.
По какво ще я познате?
Тя е пълен антипод на неосъществената звезда. Никога не парадира с това, че костюмът й е Armani, а очилата – Yves Saint Laurent. Ако има мобилен телефон, никога не го размахва пред очите на околните. Винаги говори тихо, приятно и меко. Умее да изслушва всички, независимо дали са бедни или богати, умни или глупави, учени или неуки. Около нея винаги има деликатен, приятен и изтънчен аромат. Поставя всички компоненти на грима: фондьотен – лек, полупрозрачен, пудра – трансперантна, старателно подчертава веждите си, но в семпли цветове. Сенките обикновено са с телесен цвят: матови, светлорозови, прасковени, поради което създава впечатление, че не се гримира. Подчертава очите си с кафяв или сив молив. Ползва спирала cil á cil (мигла по мигла). Така миглите й изглеждат по-скоро сресани, отколкото боядисани. Червилото е много деликатно: нежна роза, раскова, пепел от рози, никога не личи по-тъмен молив.
Лицето е умело моделирано. Ружът е в същата тоналност като червилото, лакът за нокти е с цвета на червилото или съвсем неутрален.
Как да подходите?
Ако сте мъж с тънко чувство за естетика и мярка, това е Вашият тип. Учудващо е как големи бабаити, представяши се за големи мъже, с по хиляда гаджета в тефтерчето, стоят пред нея като засрамени ученици, които не могат да напишат химичната формула на водата на “черната дъска”.
Ако сте жена, това е Вашата идеална приятелка. Винаги добронамерена, сърдечна, разумна и никога предателка.
 
 
 
Старомодната
Тя винаги прилича на баба Ви. Най-често Ви напомня за стара киноактриса: Мерилин Монро, Грета Гарбо, Бриджит Бардо. Дрехите, гримът и прическата са застинали в епохата на нейната младост. Ако е младо момиче, то сигурно се изживява като преродена актриса от началото на века.
 
По какво ще я познате?
Никога не ползва фондьотен – те това е нова измислица! Винаги пудри лицето си обилно с много светла, почти бяла пудра. Веждите са тънки (ако изобщо ги има), нарисувани с черен молив или с туш във формата на високо вдигнати дъги – тип Грета Гарбо. Винаги са нарисувани върху челото, а не на естественото им място. Сенките – матови, много светлосини. Очната линия винаги е нарисувана с туш, като във външния ъгъл на окото са изтеглени “котенца” – черни линии,
Старомоднатавървящи стръмно нагоре – тип Мерилин Монро. Устните винаги са много тънки и тъмно или аленочервено – мода от 30те години на миналия век. Руж поставя близо до носа във форма на малки кръгчета, старателно подчертава или направо рисува бенките си с черен туш.
Как да подходим?
Ако сте стар 65-годишен похотливец, това е точно Вашият тип. Целувате ръка, правите комплименти, разходки в парка – всички тези неща страшно я впечатляват. Ако добавите, че сте служили в царската армия и сте офицер от запаса, ще станете кавалер на сърцето й.
Ако сте жена, опитайте се да сдържите смеха си. Много често ще се почувствате неловко в нейно присъствие от гротескния й вид, но се опитайте да я изслушате – има какво да научите от нея. Тя е живяла във време, когато мъжете са уважавали жените и са се държали достойно. Така ще можете да поставите съвременните лигльовци на мястото им.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s