Грим за деловата жена

Делови гримТекст: Иво Живков
Фото: Иван Василев
Прическа: Вени Игнатова
Грим: Иво Живков Работата на съвременната делова жена поставя пред нея редица изисквания, едно от които е перфектен външен вид. Наред с чисто деловите качества като компютърна грамотност, владеене на езици и добри комуникативни способности все по-често в обявите за работа четем „добър външен вид“. Какво ще рече това?
Това ще рече, че работодателят не желае хората, които работят за него и го представляват да изглеждат зле, да бъдат в окаяно състояние, защото по тях бизнес-партньорите съдят за благонадеждността на самата фирма.
Представете си, че отивате да сключите сделка за няколко милиона в някоя фирма. Кой е първият човек от фирмата, когото срещате? – Секретарката, разбира се. Сега си представете, че тя пуши в момента, в който влизате, че не Ви обръща никаквно внимание – Вие имате достатъчно време да я огледате от главата до петите.
В прическата й, ако това изобщо може да се нарече прическа се откриват поне няколко цвята русо, по които можете да познаете колко пъти се е опитвала сама да се боядиса и колко пъти не е улучила нито цвета, нито марката боя за коса. Едновременно с това от порасналите корени можете да разберете, че тя всъщност е брюнетка.
Лакът й за нокти е огненочервен, но е порядъчно изчоплен – мода, характерна за циганската махала.
По лицето й обаче се открива богато количество грим – тук-таме размазан, но вероятно това не я притеснява. Ружът й стои като червена запетайка и Вие се чудите дали Ви прилича на клоун или на индианец, намазан с цветовете на войната. Червилото е метално тъмнокафяво, очертано с черен молив. В един момент Ви залива топла вълна: ами ако това не е жена, а маскирал се травестит? Трескаво започвате да търсите мъжки черти и ужасът става още по-голям, когато започнете да ги откривате. Вече се чудите къде сте попаднал и какво правите тук. Докато чакате, още куп подобни глупости са минали през главата Ви. Идва ред и на Вашата среща, но Вие вече нямате желание да подписвате договор. Просто сте разбрали доста за фирмата, с която работите и тя Ви изглежда неблагонадеждна. Защо ли?
Защото липсата на прическа и самобоядисването говори за това, че секретарката получава ниска заплата, която не й позволява да посещава фризьорски салон.
От своя страна това характеризира бизнесмена, с когото смятате да подпишете договор, като скъперник и човек, който не уважава най-близките си сътрудници.
Обеленият лак говори за голям непукизъм, а цветът му – че на самата секретарка липсва вкус (позволени в случая са безцветният лак и деликатните млечни нюанси на бял, розов и бежов). Изглежда, че Вашият делови партньор не е много придирчив и би назначил „всеки“, просто за да вдига телефона. Това говори, че той би свършил работата Ви през пръсти – щом търпи секретарка, която изглежда по този начин.
Това са само част от нещата, които бихте открили по външния вид. Ето защо съвременният мениджър подбира своите сътрудници освен по чисто професионални критерии и по представителност. Това важи с двойна сила, когато става въпрос за фирми, които работят в сферата на модата или козметиката. Бихте ли имали доверие на модна агенция, чиято секретарка не може да ходи на висок ток или на козметична компания, чийто търговски директор е с пъпки на лицето?…
Моделът, който сме гримирали и снимали за Вас, сме подбрали от деловите среди. Без претенциите на фотомодел, тази млада жена излъчва увереност, доверие и внушава спокойствие. Точно това, от което се нуждае всеки делови външен вид.
 
Как постигнахме това?
  • Тен на лицето. Той трябва да бъде равномерен и ненатрапващ се. Не бива да личи дебел слой фондьотен и пудра, което налага да изберем фондьотен с лека консистенция – използваният Ten sur mesur е продукт, който има 2 допълнителни качества:
    – автоадаптивност – слива се с цвета на кожата, поради което дори неумелото му поставяне не е пречка и той никога не стои на петна;
    – променливост на отражателната му способност – през деня отразява светлината съвсем слабо и изглежда съвсем естествен; вечер на изкуствено осветление отразява силно и гримът изглежда перфектен – последното му качество е специално за деловите жени; които от офиса трябва да отидат на коктейл или на вечеря, а не разполагат с време за нов грим. Това прави грима универсален.
  • Пудрата е другият много важен компонент. Тя трябва да е лека и прозрачна.
  • Веждите са рамката на нашето око. Тяхната форма и цвят са от особено значение при деловия грим. Препоръчително е цветът на молива за вежди да бъде много близък до естествения, а при руси вежди използвайте лешников цвят.
  • Очертанието на окото трябва да бъде в деликатните нюанси на натуралните цветове: кафяво, сиво, опушенозелено; за предпочитане е това да стане с молив или както е модерно – със сенки, нанесени с малка мека четчица.
  • Спиралата за очи е един от най-важните компоненти. Тя отваря и допълнително очертава окото. Не бива обаче да се поставя силно натрупваща туш спирала, ако търсим делово излъчване. Желателно е да ползваме спирала, която разделя миглите мигла по мигла. Така окото ще изглежда красиво, но и естествено.
  • Червилото ще бъде в естествени тонове, за предпочитане нежно кяфяво, пепел от рози, прасковени нюанси на розово и оранж. Желателно е да разполагате в чантата си с едно по-интензивно червило в червено или бордо, с което да смените целия си вид, ако от офиса се налага да отидете на официална вечеря. Като добавим руж, близък до нюанса на червилото, деловият външен вид е налице.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s