Сватбен грим

Поради многобройните запитвания на нашите читатели!
http://www.mavrodiev.com/Текст: Иво Живков
Снимка: www.mavrodiev.comРаботя като професионален гримьор и много често ми се налага дълго да отговарям на едни и същи, некоректно зададени въпроси около сватбения грим. Много често те са плод на журналистически писания и красиви измислици, които не носят вярна информация и въвеждат клиентите в приключения…
Като съвременен човек аз смятам, че хората днес трябва да намират бързо и лесно отговори на своите въпроси, породени от нуждата им да изглеждат добре в сватбения си ден. Всичко написано по-долу е плод на дългогодипна работа и събира опита и желанията на изключително много клиенти, които са минали през сватбения ден. Написаното по-долу ще отговори на доста важни въпроси и ще Ви изясни какво точно очаквате от външния си вид, и как практически това да стане.
 
Кои са най-често задаваните въпроси за сватбения ден?
 • Необходимо ли е да се прави пробен грим?
 • Колко струва гримът?
 • Може ли да дойдете на място?
 • Младоженеца има ли нужда от грим?
 • Има ли възможност да се гримират и други членове на семейството – шаферки, кумове…?

Какво е сватбен грим, по какво той се отличава от останалия?!
Защо трябва да се прави от професионалист?!
Сватбения грим (за булката) изглежда естествен, свеж и приятен. Невинност е основната му характеристика.
Натрапчив с нежни прасковени, коралово-розови цветове близки до естествените.
За подчертаване на очите се ползва деликатни нюанси на кафяво, сиво, патладжан. При златни или сребърни нюанси в роклята или аксесоарите може да се добави такъв и този ефект, но доста деликатно.
Извън артистичният поглед и вкус, той има и редица технически характеристики: Трябва да издържи 6-8ч. в перфектен вид. Именно това налага той да се направи от професионален гримьор. Професионалистът може да прецени вид на кожата, цвят на кожата, цветови тип, пропорции на лицето и на тази база да избере и да постави продукти, които да гарантират устойчивост и красота в продължение на часове.
Технически – гримът трябва да е съобразен и с фото и видео заснемане, така че това е една от най-важните характеристики на този вид грим. Днес се произвеждат гримове, които отговарят на техническите изисквания на цифровата телевизия и цифровата фототрафия. Гримът ще стои приблизително един ден на лицето, но снимките и видео-материала с лицата Ви остават завинаги. Имайте това в предвид.
Специалистите професиналисти в България в тази област са малко, а ментета-гримьори в изобилие. Това не го забравяйте!!!
 
Защо се прави пробен грим?!
Макар и доста естествен и натурален сватбения грим видоизменя в голяма степен лицето на модела (булката). Важно е самата булка да се види как ще изглежда предварително, да се хареса, за да се чувства удобно и комфортно с грима.
Всеки има представа за грима, но много често може да има и изкривена представа.
Пример: Гримът на поп-фолк певица е проява на много лов вкус, ако се направи на булка!!!
Често веждите са коригирани лошо, налага се да се оправят 
Често жените имат неправилни навици на гримиране, които реално ги загрозяват, но те са свикнали с тях…
Често има съпротиви към използването на фондьотен като основа на грима – а без него грима е просто невъзможен.
Често се налага да се поставят изкуствени мигли – това е нещо, което трябва да се види на пробния грим.
Цветовете червило също са нежни и светли цветове, но могат да се различават от ежедневното червило.
Пример: Ако в ежедневния грим носите черен молив, спирала и червено червило, сватбения грим може да Ви се види доста „семпъл и невидим“. Обратното важи за хора, които не носят никакъв грим – сватбения може да изглежда „тежък“ и „прекален“.
Така един и същи грим се приема различно от различните хора.
 
Ако сте се гримирали само на абитуриентския бал или изобщо не сте се гримирали, „гримът Ви“ може да се окаже голямо приключение!!!
Пример: Всеки ден се обличате, но не всеки ден сте с булчинска рокля. Казано метафорично гримът е облекло за лицето Ви.
Ако сте с романтична рокля нормално е и грима (и прическата) да са романтични.
 
За колко време се прави гримът?!
За около 45мин. е напълно достатъчно! – Оставете си час!
 
Kолко струва?!
Пробен грим – 60*/70**лв.
Булчински грим – 80*/100**лв. (включва се транспорт, идване на адреса за гр.София)
Изкуствени мигли – 15лв.
Грим за мъже – 40лв.
Оферта булка и приятели – 100лв.+60лв. за всеки следващ грим (при минимум 3бр. грим)
VIP – услуги при ангажираност  по време на цялата сватба, включва екипи с гримьори – цените са по договорка
*грим, направен от гримьор от студиото
**грим, направен от Иво Живков
 
Kога се прави гримът?! Преди или след прическата?!
Принципно гримът се прави след прическата! Питайте фризьорът си колко време му е необходимо (понякога прическата отнема 30мин до 2ч и 30мин). След  това запишете часа на гримирането.
 
Можете ли да дойдете на място?!
Да, обикновено отиваме на място и това е калкулирано в цената на грима. Освен ако булката не предпочита да направи прическа и грим във фризьорския салон.
Ако мястото не е в рамките на град София или е в отдалечен квартал се прави допълнителна уговорка.
 
Младоженеца нуждае ли се от грим?!
Да технически се нуждае. Като при всяко фото или телевизионно участие на мъж. Обикновено сватбата се заснема на видео и се правят много снимки за спомен. Естествената кожа често е с неравномерен цвят и е леко омазнена. Това я кара да блести по неестествен начин на снимките.
Гримът практически е много незабележим и естествен. Прикрива сенки, умора, червени участъци, както и „синеещия ефект“ от по-тъмна брада. Много мъже са твърде развалнувани в този ден и отделения адреналин кара ушите и бузите да са доста червени. Поставен до булката (с порцеланово-съвършена кожа) младоженека може да изглежда като притеснен ученик.
Гримът за мъжа бил той младоженец, към, шафер или свекър е личен избор. Не е задължителен. Дисциплинирани и организирани мъже (свикнали да правят това, което трябва), както и мъже, участващи често в телевизионни продукции и снимки приемат грима като нещо напълно естествено за случая.
 
Български асоциации: Не знам защо, но в България като кажеш „грим“ и „мъж“ първата асоциация е Азис…
Държа да поясна, че Азис е мъж, гримиран като жена (очевидно е).
Като говорим за грим на мъже по-правилната асоциация са мъжете, които изглеждат като мъже, мъжете от киното. Мъже като: Брад Пит, Том Крус, Колин Фарел, Ал Пачино, Робърт де Ниро, Шон Конари… и т.н.
Тези мъже Вие винаги сте виждали с грим (освен, ако не сте ги виждали лично, рано сутрин). Но винаги сте имали чувството, че нямат грим на лицето – това точно е добрия грим.
 
Има ли възможност да се гримират и други членове на семейството?!
Да, често се налага други членове на семейството (шаферки, кумове) да пожелаят грим. Когато това се налага е необходино да заявите това свое желание предварително, като учочните колко хора биха желали да се гримират и дали те са мъже или жени. За гримьора е важно да прецени времето си, за да може да успее навреме. Имайте предвид, че гримът на мъжа отнема около 5минути, а на останалите членове 15-30минути. Ако желащите за грим са повече е възможно да се изпрати екип от гримьори на различно място.
Пример:
Първи екип: гримьор за булката, две приятелки и родителите й.
Втори екип: кумовете, младоженека и родителите му
Трети екип: шафери и шаферки
При обобщена оферта булката и семейството могат да ползват преференциални цени.
 
Практически съвети
 
С какво още е добре да се съобразите, когато работите с професионален гримьор?!
 1. Отстранете досадните роднини и осигурете спокойно място, добре осветено!
  Нахални, емоционални, превъзбудени и всезнаещи роднини пречат изключително, когато се прави грим, защото разсейват булката. Дори само да говорят на висок глас. Често задават въпроси в най-неподходящият момент, точно когато се оформят усните и булката чисто физически не може да отговори.
  Изключително е неудобно да се оформят очите, когато трептят от нерви – точно поради създалата се суматоха и излишни емоции. За това е добре фризурата и грима да са изнесени в самостоятелна и отделена от гости стая, до която нямат досъпо подобен тип изнервящи хора.
   
 2. Не бъдете прекалено любезни с настоятелни почерпки към гримьора и фризьора – излишно е!
  Съвсем естествено е в такъв ден да почерпите гостите, които идват вкъщи. Но не забравяйте, че гримьора и фризьора са на работа, те не са гости и не са дошли да похапнат у Вас, а да си свършат работата.
  Нормално е да предложите чаша кафе, вода или нещо безалкохолно, дребни сладки, но не прекалявайте. Не предлагайте алкогол!!!
  Как мислите, че ще изглежда булката, ако гримьора е обърнал едно голямо уиски… а фризьора е обърнал две водки…
  Имайте в предвид, че добрите професионалисти обикновено имат работа и бързат за следващ клиент, който също като Вас има важен повод. Излишно е да настоявате непременно да почерпите тези хора след извършената услуга, поставяте ги в неудобна ситуация.
   
 3. Ако Ваши роднини и познати желаят грим в същия ден, моля уточнете преди сватбата. Така гримьора ще предвиди време и ще има готовност за това, като материали, цветове и най-вече време.
  Ако Вашите приятели желаят изкуствени мигли, а Вие не сте споменали това предварително може да се окаже, че гримьора не разполага с повече мигли в себе си…
  Пример: Ако майка Ви и сестра Ви искат да се гримират също е добре те да са готови преди Вас. За гримьора означава да дойде по-рано. Така може да ползвате и отстъпка на цената на грима.
   
 4. Ако Вашите кумове, бъдещ съпруг и роднини от  другата страна желаят грим, уточнете това, защото е възможно дру екип от гримьори да отиде на друг адрес (в случай, че не всички са на едно място).
 
                    IsaDora Bridal Rose Make-up Collection 
Isadora Bridal Rose
isadora-make-up
 
IsaDora Bridal Rose е едно наше предложение на колекция, създадена специално за булките и посветена изцяло на сватбения грим.
Експертите на IsaDora създадоха специална булчинска колекция, съставена от нежни, романтични цветове. които ще Ви помогнат да изглеждате ослепително, когато големият ден насъпи!
Специална дълготрайни и водоустойчиви формули гарантират, че гримът ще остане на мястото си, въпреки сълзите от щастие, целувките и танците.
За да е възможно най-лесен изборът Ви на продукти, колекцията е създадена от меки, блестящи нюанси на розовото и телесни цветове, които подчертават естествената красота.
 
Bridal Rose Mineral Body Glow
 
Bridal Rose Mineral Body Glow е минерална пудра, придаваща блясък на тялото. Пудрата от тази серия е невероятно мека, с нежен розов блясък, пудра от 100% чисти минерали. Придава красив светлоотразяващ ефект с фин блясък на цвят от роза по цялото тяло.
Нанася се с помощта на Кабуки – четката за тяло по деколтето, раменете, ръцете, краката или там. където желаете тялото Ви да заблести малко повече. Също така може да се нанесе и на лицето.
 
Четката Кабуки
Kabuki
 
Тriple Eye Shadow
 
Сватбени агенции
Реклами

6 мнения за “Сватбен грим

 1. Zdravei Ivo!

  Iskam ot surtze da ti blagodaria za strahotniia grim za moiata svatba na 3 mai 2008! Zaslujavash pozdravleniia za tvoia profesionalizum, za tvoite umeniia i tvorcheski podhod! Obshtuvaneto s teb mi dostavi udovolstvie, ti uspia da vnesesh mir i harmoniia dori v nai-napregnatite momenti predi nachaloto na svatbata! Bih te preporuchala na vsiaka edna bulka, koiato durji na sebe si 🙂

  Edin maluk suvet za budeshti bulki: Mojete da si napravite probniia grim v deniia na mominskoto party. Az postupih po tozi nachin i biah mnogo dovolna.

  S nai-dobri pojelaniia
  Kalina Peneva-Gaedeke

  Харесвам

 2. Искам да изкажа моите най-искрени благодарности за перфектния грим, който бяхте направили на моята булка, уважаеми г-н Живков! Цялото обкръжение на съпругата ми бяха впечатлени от Вашия професионализъм не само по отношение на грима, а и на умението Ви да успокоявате напрегнатата обстановка, която неизменно съпътствува подобни събития! Горещо препоръчвам на всяка бъдеща булка да се довери на Вас при подготовката за най-хубавия ден в живота си!
  с огромни благодарности
  Иво Илиев

  Харесвам

 3. Супер много благодаря Иво!!!!!!!!!!!!!
  най-важното беше, че през цялото време се чувствах красива, естествена, харесвана…. Много ми беше хубаво! И всички ме харесваха!!!
  Баба много се кефеше, че си я разкрасил, новата ми майка ми СВЕТЕШЕ!!! а моята майка беше много хубава!
  Най-уникалното беше, че въпреки, че бяхме на открито, валеше дъжд и не се спрях над 10 часа – гримът не мръдна – нямам думи да изкажа радостта си!!
  Много се колебаех дали да си сложа изкуствени мигли, защото съпругът ми не харесва изкуствени неща. А той изобщо не забеляза 🙂
  Много Много Много Много Много Много благодаря :))))))))))))))
  със сигурност и занапред ще се оставям в твоите ръце да се погрижиш за мен!
  Една много доволна и щастлива и красива булка!
  Златина

  Харесвам

 4. Dobra vecher, na onezi za koito grima e nachin na jivot i izraz na dushata.Pisha vi ot blizka Italiq kydeto sled zavyrshvaneto na obrazovanieto si rabotq kato estetist…radvam se che i v Bylgariq naposledyk vse po chesto se govori za vidovete grim i produkti podxodqshti za realiziraneto im…iskrenno se nadqvam edin den modnata industriq da zavladee vsichki mladi jeni s cel tqxnoto razvitie kato jeni, syprugi, maiki…no vinagi na nivo i s zashemetqvasht vynshen vid. Za realizatorite na tozi sait benessere i positivizym

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s