Какво трябва да знаем за “абитуриентския грим”

Или какво трябва да знаем, за да не се превръщаме във визуални клонинги.Алекс
Текст: Иво Живков
Фото: Емил Минев
Модел: Александра Сърчаджиева
Грим: Иво Живков



Трудно е да се направи определение като “Абитуриентски грим”. Може да се каже, че това е грим за абитуриентския бал. Може да се каже, че е по-празничен или по-официален, но това ли е ?!…
Често може да прочетете “Тази година абитуриентския грим е в черно, зелено и розово.” – твърди великият гримьор “Х”….
Но всичко това често са пълни глупости и дават някакви отвлечени понятия.
Гримът не е просто цвят, не е просто…някакво моливче (с което най-често подчертаваме комплексите си), не е поредната масово рекламирана спирала, а притежанието й не ни прави красиви.
Истината е, че това е грим предназначен за хора, които често не са наясно какво искат, нямат идеи за това как да изглеждат на бала си, нямат опит в това какво им отива и какво не. И това е съвсем естествено на тази възраст. Знам, че ведната ще ми опонират тези, които се гримират от 14 годишни, че на 18 имат 4 години опит, но и това е смешно. Опитът им се състои в опитването на черен молив, спирала (понякога цветна), гланц за устни и … и това е ?!? J))
Съгласете се, че една жена на 25 има вече 7г. опит и то с много повече (финансови) възможности, опитала е вече достатъчно прически, гримове, цветове, консистенции и продукти и т.н. Поне 5-6 пъти се е появявала неподходящо гримирана, фризирана и облечена и този негативен опит я е научил да подбира по-внимателно дрехите си, прическите си, боята си за коса или грима. Наичула се е да не е самонадеяна, а отворена и търсеща за красотата около нея. Опитът показва, че на 25 си е купувала поне дозина от рекламираните по телевизията фондьотени и спирали и е оставала почти толкова пъти разочарована и … излъгана, т.е. знае доста неща от опит.
Но да се върнем на абитуриентките. И да дадем няколко практични съвета. Нещо като стратегия, алгоритъм за изграждане на успешна визия:
  1. Уточнете тоалетът си, какъв стил да е той? Стилът на тоалета е основополагащ за цялата Ви визия и от него започва всичко.
  2. Вижте аксесоарите си като: обувки, чанти, колани, бижута…всички те Ви подкрепят допълнително и са изключително важни за цялостната Ви визия. Преставете си да сте облечена с изискана черна рокля и да обуете холандско, селско, дървено сабо…не, че не можете, но просто не върви.
  3. Уточнете прическата си с фризьор и си направете пробна такава. При разговора с фризьора ще уточните Вашата идея за прическа и цвят, но може да разберете, че нямате достатъчно коса за този вид прическа, а може типът Ви коса, а и предни третирания да не позволят драстични промени. Ще трябва да се съобразите с наличното и възможното. Ако пък искате нещо, което изисква повече коса, може да сложите допълнително такава. А за това също се изисква време. Имайте го в предвид. Смешно е да имате тоалет стил Диор или Мерелин Монро и да сте подстригани тип „Гарсон“ (мъжка прическа)…
  4. Уточнете гримът си с гримьор и си направете пробен грим. По време на пробния грим заявете ясно какво точно търсите като ефект, стил. Обикновено гримьорът (ако е истински) държи да види тоалета като стил и като цвят. Това е времето да кажете точно какво искате и какво не. Тук подобно на фризурата може да се окаже, че искате грим, който не отива на лицето Ви като стил, форма, анатомия, дори цвят. От опита мога да кажа, че това е момента, в който разбирате за някои противоречиви и несъвместими едно с друго желания.
Например: Искам гримът ми да е лек, но ако може да съм с очертани с черно очи и черни сенки J))… няма такъв лек грим…
В този сеанс може да се окаже, че цветът на косата Ви не е подходящ (и се налага да направите корекция при фризьора).
Може да имате неравномерни, криви, скъсени, прекалено тънки или прекалено дебели вежди (които обикновено се оправят за 2мин).
Може да си изберете изкуствени мигли, защото красивите естествени мигли са истинска рядкост, дори когато си на 18г.
Често момичетата блондинки си избират гримът на Наоми Кембъл. Със сигурност гримьорът ще може да направи същия грим, но имайте в предвид, че няма да изглежда по същия начин, дори ако сте прекарали месец в солариума. Посещението при гримьор може да Ви обърне внимание и на други проблеми с кожата на лицето, които изискват намесата на козметик или дерматолог.
Изобщо, ако искате да изглеждате добре, премерено и с вкус, трябва да се посветите на това истински. Иначе вероятността да сте една от многото безвкусни и стандартно изглеждащи абитуриентки е наистина голяма. Не се превръщайте във „визуални клонинги“ – Светът цени оригиналите !!!

7 мнения за “Какво трябва да знаем за “абитуриентския грим”

  1. Аз също съм гримьорка и съм напълно съгласна с колегата.
    За разлика от масовите „успокояващи“ абитуриентските притеснения статийки с псевдо-съвети и мото от типа на „Ще бъдеш най-хубавата!“, тази тук казва истината в очите и изтъква, че няма единна рецепта за успешна визия на бала.

    Много важна е подчертаващата индивидуалността украса (прическа и грим), която всяка млада жена трябва да открие за себе си, НО с консултация на живо със съответния професионалист! Просто това ще бъде най-ефективния начин.

    Много стойностна статия, единствената ми забележка е правописът.

    Харесвам

  2. Тази година завършвам и ще се възползвам от тези съвети… Защото една абитутиентка може да изглежда наистина много добре и без хилядите тонове грим по себе си… 🙂

    Харесвам

Вашият коментар